فرایند تولید محتوا با کیفیت
فرایند تولید محتوا را در ۱۰ مرحله زیر ملاحظه میکنید. تولید محتوا بر اساس این فرایند، باعث حذف حدس و گمانها، ایجاد فضای ذهنیِ خلاقتر و نتایج بهتر میشود.
۱٫ استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا، یک نقشه راه برای بازاریابی محتوایی است. طبیعتا شما بدون داشتن نقشههای اولیه، اقدام به ساخت یک خانه نمیکنید. به همین شکل هم نباید بدون یک برنامه مشخص، اقدام به تولید محتوا کنید. چون در این صورت حتما از مسیر هدف خود خارج میشوید.
تفاوت بازاریابی و استراتژی محتوا چیست؟
بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا با اینکه همدیگر را تکمیل میکنند اما متفاوت از هم هستند. بازاریابی محتوایی شامل تولید، انتشار و توزیع یک محتوای عالی است. استراتژی محتوایی مشخص میکند که چه نوع محتوایی؟ برای چه کسی؟ در چه زمانی؟ در کدام پلتفرم؟ برای چه هدفی و… باید تولید شود. به این ترتیب جهت دهیِ بازاریابی محتوایی، توسط استراتژی محتوا صورت میگیرد.
استراتژی محتوا شامل چه چیزهایی است؟
- تعیین اهداف
- تعریف پرسونای مخاطب
- توجه به سفر خرید مشتری و قیف بازاریابی محتوا
- بررسی و تحلیل محتواهای موجود
- تعریف سنجههای کلیدی عملکرد (KPI)
- انتخاب قالب محتوایی صحیح
- تعریف راههای توزیع و ترویج محتوا
- و…
۲٫ تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research)
تحقیق کلمات کلیدی یا همان کیورد ریسرچ، برای این منظور است که شما بدانید مخاطب شما چه عبارتهایی را جستجو میکند تا بتوانید برای همانها محتوا تهیه کنید. همچنین به شما نشان میدهد حجم سرچ و جستجوی یک عبارت کلیدی چقدر است. آیا ارزش این را دارد که زمان و هزینه برای تولید محتوا در آن موضوع صرف کنید یا نه؟
ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
ابزارهای آنلاین زیر برای تحقیق کلمات کلیدی به شما کمک خواهند کرد:
- MOZ
- Keywordtool.io
- Google Trends
- تایپ عبارت مورد نظر در موتورهای جستجو و یادداشت کردن پیشنهادهایش (Suggestions)
- سرچ کردن عبارت مورد نظر در موتورهای جستجو و یادداشت عبارات جستجو شده مرتبط (Related Searches)
۳٫ ایده پردازی Ideation
بعد از مشخص کردن عبارتهای کلیدی هدف، در مورد آنها اقدام به ایده پردازی و طوفان فکری (Brain Storming) کنید تا موضوعات برای محتوا مشخص شوند.
بر اساس تحقیقات وبسایت hubspot، بهترین راه برای سازماندهی ایدههایی که به ذهنتان میرسند، دسته بندی موضوعی آنهاست. یعنی یک موضوع را مشخص کنید و هر چیزی که در آن باره به ذهنتان میرسد، یادداشت کنید.
سپس ایدههای مرتبط به هر موضوع را سازماندهی کنید. آن موضوعی که اصلی و پیش نیاز محتواهای دیگر است را اول تولید کنید و سپس به موضوعات جانبی بپردازید.
ایده برای تولید محتوا از کجا پیدا کنیم؟
ایده برای تولید محتوا را میتوانید از راههای زیر بدست آورید:
- تحقیق کلمات کلیدی
- کتابها و مقالاتی که خواندهاید
- فیلمهایی که دیدهاید
- تولید چک لیستها
- رازهای کسب و کارتان را بگویید
- داستان برند خودتان را بنویسید
- گزارشها
- مصاحبه
- راهنمای استفاده از محصول
- مزایا و معایب برخی محصولات
- دغدغهها و نیازهای مخاطبان
- مطالعاتی که در صنعت و کسب و کار خود داشتهاید
- سرچ در بین محتواهای منتشر شده فارسی و انگلیسی مرتبط
- سوالهایی که خودتان از کسب وکارتان داشتید و به پاسخش رسیدهاید
- و…
نکته: به یاد داشته باشید که همه این ایدهها باید در راستای استراتژی محتوا و قیف بازاریابی محتوا باشند. همجنین شما می توانید بر روی لینک کلیک کنید و با انواع روش های تولید محتوا آشنا شوید.
۴٫ تقویم محتوایی
وقتی همه ایدههای خود را فهرست بندی کردید، وقت ایجاد یک تقویم محتوایی است. در تقویم محتوایی مواردی مثل: موضوع محتوا، فرمت محتوا، تاریخ انتشار، کارشناس تولید کننده محتوا، پرسونا، kpi و… باید مشخص شوند.
برای تنظیم صحیح این تقویم، نیازمند استراتژی محتوا هستید چون همانطور که گفته شد، مواردی مثل پرسونا آنجا مشخص میشود.
۵٫ آغاز تولید محتوا
با توجه به اینکه محتوا در چه فرمتی باید باشد، در این مرحله تولیدش آغاز میشود. در حین تولید محتوا، حتما باید به پرسونای مخاطب و جایی که قرار است محتوا منتشر شود، دقت کنید. به این ترتیب محتوا کاملا در راستای اهداف بازاریابی محتوا کار خواهد بود.
۶٫ ویرایش محتوا
ویرایش محتوا را بهتر است چند ساعت یا یک روز بعد از تولید، انجام دهید تا از فضای ذهنی آن خارج شده و بهتر ایرادهایش را ببینید. حتی بهتر است این کار را به همکارتان بسپارید.
۷٫ بارگذاری و مدیریت محتوا
وقتی که محتوای شما آماده است شما باید آن را جایی که مردم بتوانند به آن دسترسی داشته باشند، آپلود و بارگذاری نمایید. محل انتشار محتوا، با توجه به فرمت و استراتژی که دارد، انتخاب میشود اما برای محتواهای متنی، بهترین مکان وب سایت شما و یک سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس است.
مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوا
مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوا این است که تمام محتوای شما را در یک جا جمع کرده و به هم مرتبط میکند. در نتیجه شما خیلی راحت میتوانید لندینگ پیج طراحی کنید، یا مقالات وبلاگ خود را بهم لینک دهید.
همچنین میتوانید عملکرد محتواهای خود را آنالیز کنید چون سیستم مدیریت محتوا، از بازاریابی محتوایی پراکنده جلوگیری میکند. همچنین با یک سیستم مدیریت محتوا، شما میتوانید تاریخ انتشار مقالات خود را برای روزهای آینده زمانبندی کنید.
۸٫ انتشار محتوا
با اینکه انتشار محتوا به سادگیِ کلیک کردن روی یک دکمه است، اما شما باید صبر کنید تا در زمان مناسب محتوا را منتشر کنید. به این ترتیب تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.
اهمیت زمانبندی در انتشار محتوا
اهمیت زمانبندی در انتشار محتوا برای کسب و کارهای بزرگ و پرمخاطب مهمتر است. اگر شما بر اساس یک برنامه و تقویم محتوایی مشخص حرکت میکنید؛ مثلا هر چهارشنبه یک مقاله جدید، پس مخاطبهای شما انتظار خواهند داشت که چهارشنبهها از شما محتوا دریافت کنند.
ولی اگر تازه کارتان را شروع کردهاید، مشکلی پیش نخواهد آمد که در زمانهای متفاوتی، محتوا منتشر کنید.
موضوع دیگری که باید در ذهن نگه دارید این است که بر اساس ترندها یا رویدادها محتوایتان را منتشر کنید. به عنوان مثال اگر محتوای شما در رابطه با تعطیلات عید نوروز است، حتما باید در تقویم محتوایی این مورد را لحاظ کنید.
پیشنهاد مطالعه: مقاله آموزشی انواع روش های تولید محتوا را حتما مطالعه کنید.
۹٫ توزیع و ترویج محتوا
بعد از انتشار محتوا باید تلاش کنید تا آن را به دست مخاطبهای بیشتری برسانید. برای این کار میتوانید از ارسال ایمیل، اطلاع رسانی در شبکههای اجتماعی، کانالها و… استفاده کنید.
حتی میتوانید یک محتوا را در چند فرمت تولید کرده و در پلتفرمهای مختلف منتشر کنید. به این ترتیب به تعداد بیشتری از مخاطبان دست پیدا خواهید کرد.
۱۰٫ آنالیز محتوا
آخرین مرحله در فرایند تولید محتوا آنالیز آن است. بدون آنالیز و دیتا شما متوجه نمیشوید که آیا استراتژی محتوا نتیجه داده است یا نه؟ کدام محتوا به kpi مورد نظر رسیده است؟ کدام محتوا تاثیری که انتظار داشتیم را نداشته و چطور باید آن را بهبود بخشید؟
البته باید توجه داشت که آنالیز محتوا با توجه به نوع محتوا و پلتفرمی که در آن منتشر شده (وبسایت، اینستاگرام و…) متفاوت است. اما به طور کلی، بعد از یک مدت مشخصی که محتوا منتشر شد، باید kpi و اهدافی که در تقویم محتوایی برای آن محتوا نوشته بودید را بررسی کنید.
معیارهای آنالیز محتوا
- برخی از معیارهای آنالیز محتوا که با توجه به فرمت و پلتفرم انتشار محتوا، متفاوت هستند:
- بازدید از صفحه Page Views: تعداد کاربرانی که از محتوای شما بازدید میکنند.
- ترافیک ارگانیک Organic Traffic: میزان ورودی که از موتورهای جستجو دریافت میکنید.
- نرخ پرش Bounce Rate: درصد بازدیدکنندگانی که پس از بازدید از صفحه شما، سریعا از آن خارج میشوند.
- نرخ تبدیل Conversion Rates: درصد بازدیدکنندگانی که با دعوت به اقدام (CTA) شما درگیر میشوند.
- نرخ تعامل Engagement Rates: تعداد افرادی که از طریق پسندیدن، اشتراک گذاری، نظر دهی و… با محتوای شما ارتباط برقرار میکنند.
- رشد تعداد مخاطب Audience Growth: تعداد مشترکینی جدیدی که به کمک این محتوا به شما اضافه شدهاند.